printer-icon-psd-45731Mijn tekeningen zijn te koop als origineel, reproductie en in digitale vorm. Hier vind je achtergrondinformatie over de afdrukken die ikzelf maak en tips voor het zelf afdrukken van tekeningen.

Mijn eigen afdrukken van Leidse Lijnen

Om een hoogwaardige kwaliteit te kunnen garanderen, maak ik zelf scans van mijn tekeningen. Die scans worden nabewerkt (met behulp van GIMP – Photoshop) en vervolgens kunnen ze dan afgedrukt worden. Om goede kunstafdrukken op mooi papier te verkrijgen, doe ik dat niet zelf maar laat ik dat doen.

Informatie over originele tekening

Het origineel is getekend met 3B-potlood op stevig 180 grams “C” à grain® papier van Canson. Canson staat garant voor zuurvrij, natuurlijk en duurzaam wit papier. De afmeting van het papier is (circa) 32 x 41 cm.

Informatie over kunstdrukken

Kunstdrukken worden door een professionele drukkerij geprint op “ProMail” 250 grams papier met een fijne structuur. De prints tot A3 worden gedrukt met een speciale HR laserprinter (zonder raster!) van Canon. De A2+ prints (46 x 64 cm) worden gedrukt met een Océ TDS 860 (Canon).

Informatie over poster van CEWE fotoservice

Andere (grotere) formaten fotoposters kunnen in overleg besteld worden bij bijvoorbeeld CEWE. Fotoposters van CEWE fotoservice worden standaard afgedrukt op premiumpapier, mat (240g/m²) van Canon. De levertijd bij CEWE fotoservice is 6 werkdagen.

 

Zelf Leidse Lijnen afdrukken

Natuurlijk kun je snel thuis een afdruk maken van een tekening; gewoon op een inktjet of laserjet, ter grootte van A4. Het resultaat ziet er vaak nog best goed uit ook!

Wil je grotere of mooiere afdrukken, dan zijn er twee dingen belangrijk:

  1. Papier van een mooie kwaliteit
  2. Een printer die goed op groot formaat kan afdrukken

Papier

Mooi papier is vaak iets dikker. De dikte van papier wordt aangegeven door het gewicht. Papier van 80 gr is ‘gewoon’ briefpapier, 120 gr is luxe briefpapier. Alles daarboven begint op tekenpapier te lijken. Houdt wel in de gaten dat veel printers problemen kunnen krijgen met te dik papier. Boven de 200 gr wordt het kritisch.

Daarnaast kan papier glanzend, glad of ruw zijn. Glanzend is vooral mooi voor foto’s, tekeningen doen het beter op mat papier. Glad of ruw is natuurlijk ook een kwestie van smaak. Wel is het zo dat vooral aquarellen op heel ruw papier gemaakt worden; tekeningen op wat gladder papier.

Printer

In grote lijnen zijn er twee soorten printers: inktjet en laser printers. Van beide soorten zijn er varianten die kunnen zwart-wit of in kleur printen. Zowel inktjet als laserjet printers kunnen kunnen mooie resultaten leveren bij voor potloodtekeningen. Ook in zwart-wit kan een laserprinter een mooie afdruk leveren; kleur is hiervoor niet noodzakelijk.